Uwielbiasz zapach świeżego chleba? Potrafisz rozpoznać każdy rodzaj pieczywa w sklepie?

Chcesz nauczyć się wypiekać najlepsze chleby na świecie?

Jeśli pieczywo nie ma przed Tobą żadnych tajemnic, już dziś wybierz naukę na kierunku piekarz.
W trakcie kształcenia nauczysz się prowadzić procesy i wykonywać czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn, urządzeń i sprzętu, rozliczać zużycie surowców do produkcji pieczywa.

Jako absolwent znajdziesz pracę w piekarniach, sklepach wielkopowierzchniowych, jak również zyskasz kwalifikacje do uruchomienia własnej działalności gospodarczej.

Czas trwania nauki

3 lata

Tryb naucznia

Dzienny

Kwalifikacje

T.3. Produkcja wyrobów piekarskich

Nauczysz się m.in.:

  • przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich
  • sporządzania półproduktów piekarskich
  • dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie
  • przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa;
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich.

Będziesz mógł pracować w:

  • zakładach piekarskich, cukierniach, zakładach gastronomicznych.
  • możesz prowadzić własną piekarnię.

Ukończenie szkoły:

  • pozwala na pracę w wybranym zawodzie
  • daje możliwość uzupełnienia wykształcenia w liceum ogólnokształcącym (4 semestry) a także na kwalifikacyjnych kursach zawodowych

Ponadto oferujemy:

  • praktyczną naukę zawodu, za którą uczeń otrzymuje miesięczne wynagrodzenie
  • naukę w profesjonalnie wyposażonych pracowniach
  • zajęcia dodatkowe
  • koła zainteresowań (wokalne, taneczne, aktorskie, dziennikarskie)
  • koło wolontariatu
  • sekcje sportowe
  • kursy zawodowe
  • udział w programach EFS
  • zajęcia wyrównawcze dla słabszych uczniów
  • doradztwo zawodowe

Gdzie się zapisać?

Sekretariat

Awans Pińczówul. 1-go Maja 2, 28-400 Pińczów

Pobierz kwestionariusz osobowy

Awans Pińczów

Zdobądź wiedzę i umiejętności praktyczne w zawodzie piekarza!

Nauka w Awans Szkoły pomoże Ci uzyskać niezbędne kwalifikacje do rozpoczęcia pracy w zakładach piekarskich i gastronomicznych lub do otwarcia własnego biznesu.