Uwielbiasz zapach świeżego chleba? Potrafisz rozpoznać każdy rodzaj pieczywa w sklepie?
Chcesz nauczyć się wypiekać najlepsze chleby na świecie?
Jeśli pieczywo nie ma przed Tobą żadnych tajemnic, już dziś wybierz naukę na kierunku piekarz.
W trakcie kształcenia nauczysz się prowadzić procesy i wykonywać czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn, urządzeń i sprzętu, rozliczać zużycie surowców do produkcji pieczywa.
Jako absolwent znajdziesz pracę w piekarniach, sklepach wielkopowierzchniowych, jak również zyskasz kwalifikacje do uruchomienia własnej działalności gospodarczej.
Czas trwania nauki
3 lata
Tryb naucznia
Dzienny
Kwalifikacje
T.3. Produkcja wyrobów piekarskich
Nauczysz się m.in.:
- przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich
- sporządzania półproduktów piekarskich
- dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie
- przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa;
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich.
Będziesz mógł pracować w:
- zakładach piekarskich, cukierniach, zakładach gastronomicznych.
- możesz prowadzić własną piekarnię.
Ukończenie szkoły:
- pozwala na pracę w wybranym zawodzie
- daje możliwość uzupełnienia wykształcenia w liceum ogólnokształcącym (4 semestry) a także na kwalifikacyjnych kursach zawodowych
Ponadto oferujemy:
- praktyczną naukę zawodu, za którą uczeń otrzymuje miesięczne wynagrodzenie
- naukę w profesjonalnie wyposażonych pracowniach
- zajęcia dodatkowe
- koła zainteresowań (wokalne, taneczne, aktorskie, dziennikarskie)
- koło wolontariatu
- sekcje sportowe
- kursy zawodowe
- udział w programach EFS
- zajęcia wyrównawcze dla słabszych uczniów
- doradztwo zawodowe
Zdobądź wiedzę i umiejętności praktyczne w zawodzie piekarza!
Nauka w Awans Szkoły pomoże Ci uzyskać niezbędne kwalifikacje do rozpoczęcia pracy w zakładach piekarskich i gastronomicznych lub do otwarcia własnego biznesu.