Ucz się w Szkole Awans na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych
Nauka w technikum żywienia i usług gastronomicznych pozwoli Ci znaleźć ciekawą i dobrze płatną pracę.
Zawód ten jest idealny dla Ciebie jeśli chcesz przeżyć niezapomnianą przygodę ze sztuką kulinarną, cenisz sobie zdrowy styl życia i odżywiania. Ponadto zawód ten jest skierowany dla osób, które są kreatywne i operatywne w działaniu, interesują się nowymi trendami w gastronomii, chcą awansować i rozwijać się, cenią sobie pracę w zespole.
W trakcie nauki nabędziesz umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny, urządzania zakładów gastronomicznych. Podczas nauki zdobędziesz wiedzę teoretyczną oraz praktyczną w zakresie sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania oraz prawidłowej obsługi konsumenta.
Technik żywienia i usług gastronomicznych może podejmować pracę jako szef kuchni, manager zakładu gastronomicznego, organizator imprez okolicznościowych.


Czas trwania nauki
5 lat po 8-letniej szkole podstawowej

Tryb naucznia
Dzienny

Kwalifikacje
Uczeń po skończeniu szkoły ma możliwość przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie oraz egzaminu maturalnego.
Co oferujemy uczniom?
- naukę w profesjonalnie wyposażonych pracowniach
- możliwość kształcenia za granicą (Anglia, Irlandia, Hiszpania, Włochy) w ramach obowiązkowych praktyk zawodowych
- zajęcia dodatkowe
- koła zainteresowań (wokalne, taneczne, aktorskie, dziennikarskie)
- koło wolontariatu
- sekcje sportowe
- kursy zawodowe
- udział w programach EFS
- zajęcia wyrównawcze dla słabszych uczniów
- doradztwo zawodowe
Ukończenie technikum:
- pozwala na pracę w wybranym zawodzie
- daje możliwość kształcenia w szkole policealnej oraz na uczelniach wyższych (wymagana matura)
Zdobądź zawód przyszłości w Szkole Awans!
W czasie zajęć nauczysz się sporządzania potraw i napojów oraz organizacji żywienia i usług gastronomicznych w szerokim zakresie.