Ucz się w Szkole Awans na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych

Nauka w technikum żywienia i usług gastronomicznych pozwoli Ci znaleźć ciekawą i dobrze płatną pracę.

Zawód ten jest idealny dla Ciebie jeśli chcesz przeżyć niezapomnianą przygodę ze sztuką kulinarną, cenisz sobie zdrowy styl życia i odżywiania.  Ponadto zawód ten jest skierowany dla osób, które są kreatywne i operatywne w działaniu, interesują się nowymi trendami w gastronomii, chcą awansować i rozwijać się, cenią sobie pracę w zespole.

W trakcie nauki nabędziesz umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny, urządzania zakładów gastronomicznych. Podczas nauki zdobędziesz wiedzę teoretyczną oraz praktyczną w zakresie sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania oraz prawidłowej obsługi konsumenta.

Technik żywienia i usług gastronomicznych może podejmować pracę jako szef kuchni, manager zakładu gastronomicznego, organizator imprez okolicznościowych.

Czas trwania nauki

5 lat po 8-letniej szkole podstawowej

Tryb naucznia

Dzienny

Kwalifikacje

Uczeń po skończeniu szkoły ma możliwość przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie oraz egzaminu maturalnego.

Co oferujemy uczniom?

  • naukę w profesjonalnie wyposażonych pracowniach
  • możliwość kształcenia za granicą (Anglia, Irlandia, Hiszpania, Włochy) w ramach obowiązkowych praktyk zawodowych
  • zajęcia dodatkowe
  • koła zainteresowań (wokalne, taneczne, aktorskie, dziennikarskie)
  • koło wolontariatu
  • sekcje sportowe
  • kursy zawodowe
  • udział w programach EFS
  • zajęcia wyrównawcze dla słabszych uczniów
  • doradztwo zawodowe

Ukończenie technikum:

  • pozwala na pracę w wybranym zawodzie
  • daje możliwość kształcenia w szkole policealnej oraz na uczelniach wyższych (wymagana matura)

Gdzie się zapisać?

Sekretariat

Awans Pińczówul. 1-go Maja 2, 28-400 Pińczów

Pobierz kwestionariusz osobowy

Awans Pińczów

Zdobądź zawód przyszłości w Szkole Awans!

W czasie zajęć nauczysz się sporządzania potraw i napojów oraz organizacji żywienia i usług gastronomicznych w szerokim zakresie.