Pragniesz zgłębić tajniki produkcji ulubionych wędlin?

Potrafisz z zamkniętymi oczami rozróżnić każdy rodzaj mięsa? Jesteś osobą staranną i precyzyjną?

Poznaj smak nauki w naszej szkole! W trakcie edukacji nauczysz się dobierać i przygotowywać surowce, półprodukty, dodatki i materiały pomocnicze do procesu produkcji wyrobów mięsnych i tłuszczowych oraz oceniać ich jakość, produkować wyroby mięsne i tłuszczowe zgodnie z zaplanowanym procesem technologicznym, przepisami prawa oraz systemami zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, GMP, magazynować surowce, półprodukty i wyroby gotowe, przestrzegając warunków przechowywania, przygotowywać mięso i wędliny do konfekcjonowania i dystrybucji.

 

Czas trwania nauki

3 lata

Tryb naucznia

Dzienny

Kwalifikacje

SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych

Nauczysz się m.in.:

✅ wykonywać czynności produkcyjno-technologiczne związane z rozbiorem mięsa, w tym precyzyjnego oddzielania poszczególnych części mięsa i przygotowywania ich do dalszej obróbki,
✅ magazynować mięso w odpowiednich warunkach, zapewniając jego świeżość i bezpieczeństwo,
✅ przygotowywać mięso do dystrybucji, dbając o odpowiednie pakowanie, etykietowanie i transport,
✅ realizować czynności związane z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych, takich jak wędliny, pasztety, kiełbasy czy smalec,
✅ stosować nowoczesne technologie oraz zasady higieny i bezpieczeństwa pracy w zakładach przetwórczych.

Będziesz mógł pracować w:

✅ w zakładach przemysłowych oraz rzemieślniczych, wytwarzających wyroby mięsne i tłuszczowe, gdzie zajmiesz się produkcją różnorodnych wyrobów mięsnych,
✅ zajmować się rozbiorem elementów półtusz zwierząt rzeźnych, dbając o jak najwyższą jakość surowca,
✅ w zakładach produkujących wędliny, kiełbasy, pasztety oraz wyroby garmażeryjne,
✅ w supermarketach, w dziale mięsnym, zajmując się obróbką mięsa, przygotowywaniem produktów do sprzedaży oraz zapewnieniem wysokiej jakości oferowanych wyrobów.

Zdobądź praktyczne umiejętności, które otworzą Ci drzwi do pracy w jednej z dynamicznych i stabilnych branż! 🥩🔪

Ukończenie szkoły:

  • pozwala na pracę w wybranym zawodzie
  • daje możliwość uzupełnienia wykształcenia w liceum ogólnokształcącym (4 semestry) a także na kwalifikacyjnych kursach zawodowych

Ponadto oferujemy:

  • praktyczną naukę zawodu, za którą uczeń otrzymuje miesięczne wynagrodzenie
  • naukę w profesjonalnie wyposażonych pracowniach
  • zajęcia dodatkowe
  • koła zainteresowań (wokalne, taneczne, aktorskie, dziennikarskie)
  • koło wolontariatu
  • sekcje sportowe
  • kursy zawodowe
  • udział w programach EFS
  • zajęcia wyrównawcze dla słabszych uczniów
  • doradztwo zawodowe

Gdzie się zapisać?

Sekretariat

Awans Pińczówul. 1-go Maja 2, 28-400 Pińczów

Pobierz kwestionariusz osobowy

Awans Pińczów

Chcesz pracować w zawodzie przetwórca mięsa? Zdobądź wiedzę w Branżowej Szkole!