Pragniesz zgłębić tajniki produkcji ulubionych wędlin?

Potrafisz z zamkniętymi oczami rozróżnić każdy rodzaj mięsa? Jesteś osobą staranną i precyzyjną?

Poznaj smak nauki w naszej szkole! W trakcie edukacji nauczysz się dobierać i przygotowywać surowce, półprodukty, dodatki i materiały pomocnicze do procesu produkcji wyrobów mięsnych i tłuszczowych oraz oceniać ich jakość, produkować wyroby mięsne i tłuszczowe zgodnie z zaplanowanym procesem technologicznym, przepisami prawa oraz systemami zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, GMP, magazynować surowce, półprodukty i wyroby gotowe, przestrzegając warunków przechowywania, przygotowywać mięso i wędliny do konfekcjonowania i dystrybucji.

 

Czas trwania nauki

3 lata

Tryb naucznia

Dzienny

Kwalifikacje

SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych

Nauczysz się m.in.:

  • wykonywać czynności produkcyjno-technologiczne związane z rozbiorem mięsa,
  • magazynowaniem i przygotowywaniem do dystrybucji
  • realizować czynności związane z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych

Będziesz mógł pracować w:

  • zakładach przemysłowych oraz rzemieślniczych, wytwarzających wyroby mięsne i tłuszczowe,
  • zajmować się rozbiorem elementów półtusz zwierząt rzeźnych,
  • zakładach produkujących wędliny i wyroby garmażeryjne
  • w supermarketach w dziale mięsnym.

Ukończenie szkoły:

  • pozwala na pracę w wybranym zawodzie
  • daje możliwość uzupełnienia wykształcenia w liceum ogólnokształcącym (4 semestry) a także na kwalifikacyjnych kursach zawodowych

Ponadto oferujemy:

  • praktyczną naukę zawodu, za którą uczeń otrzymuje miesięczne wynagrodzenie
  • naukę w profesjonalnie wyposażonych pracowniach
  • zajęcia dodatkowe
  • koła zainteresowań (wokalne, taneczne, aktorskie, dziennikarskie)
  • koło wolontariatu
  • sekcje sportowe
  • kursy zawodowe
  • udział w programach EFS
  • zajęcia wyrównawcze dla słabszych uczniów
  • doradztwo zawodowe

Gdzie się zapisać?

Sekretariat

Awans Pińczówul. 1-go Maja 2, 28-400 Pińczów

Pobierz kwestionariusz osobowy

Awans Pińczów

do uzupełnienia