Pragniesz zgłębić tajniki produkcji ulubionych wędlin?
Potrafisz z zamkniętymi oczami rozróżnić każdy rodzaj mięsa? Jesteś osobą staranną i precyzyjną?
Poznaj smak nauki w naszej szkole! W trakcie edukacji nauczysz się dobierać i przygotowywać surowce, półprodukty, dodatki i materiały pomocnicze do procesu produkcji wyrobów mięsnych i tłuszczowych oraz oceniać ich jakość, produkować wyroby mięsne i tłuszczowe zgodnie z zaplanowanym procesem technologicznym, przepisami prawa oraz systemami zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, GMP, magazynować surowce, półprodukty i wyroby gotowe, przestrzegając warunków przechowywania, przygotowywać mięso i wędliny do konfekcjonowania i dystrybucji.
Czas trwania nauki
3 lata
Tryb naucznia
Dzienny
Kwalifikacje
SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
Nauczysz się m.in.:
- wykonywać czynności produkcyjno-technologiczne związane z rozbiorem mięsa,
- magazynowaniem i przygotowywaniem do dystrybucji
- realizować czynności związane z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych
Będziesz mógł pracować w:
- zakładach przemysłowych oraz rzemieślniczych, wytwarzających wyroby mięsne i tłuszczowe,
- zajmować się rozbiorem elementów półtusz zwierząt rzeźnych,
- zakładach produkujących wędliny i wyroby garmażeryjne
- w supermarketach w dziale mięsnym.
Ukończenie szkoły:
- pozwala na pracę w wybranym zawodzie
- daje możliwość uzupełnienia wykształcenia w liceum ogólnokształcącym (4 semestry) a także na kwalifikacyjnych kursach zawodowych
Ponadto oferujemy:
- praktyczną naukę zawodu, za którą uczeń otrzymuje miesięczne wynagrodzenie
- naukę w profesjonalnie wyposażonych pracowniach
- zajęcia dodatkowe
- koła zainteresowań (wokalne, taneczne, aktorskie, dziennikarskie)
- koło wolontariatu
- sekcje sportowe
- kursy zawodowe
- udział w programach EFS
- zajęcia wyrównawcze dla słabszych uczniów
- doradztwo zawodowe