Lubisz gotować i eksperymentować w kuchni?
Chcesz prowadzić własną restaurację lub zostać szefem kuchni w znanych hotelach? Pasjonuje Cię zdrowe odżywianie?
Zacznij naukę w naszej szkole! W ramach nauki w zawodzie kucharz poznasz tajniki przechowywania żywności, sporządzania potraw i napojów oraz wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
Jako absolwent kierunku możesz pracować jako szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, organizator usług cateringowych, możesz również otworzyć własną działalność gospodarczą.


Czas trwania nauki
3 lata

Tryb naucznia
Dzienny

Kwalifikacje
T.6. Sporządzanie potraw i napojów
Nauczysz się m.in.:
✅ przechowywania żywności, dbając o jej odpowiednią jakość i bezpieczeństwo;
✅ sporządzania potraw i napojów zgodnie z określonymi recepturami i standardami;
✅ wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów, zapewniając sprawną obsługę gości.
Będziesz mógł pracować w:
✅ zakładach usługowych o działalności gastronomicznej, takich jak restauracje, kawiarnie, hotele, bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, jadłodajnie, gospody, zajazdy, szpitale, sanatoria, domy wypoczynkowe, szkoły, przedszkola, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy;
✅ w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych;
✅ w wyniku zdobytego doświadczenia możesz awansować na stanowisko szefa kuchni, gdzie będziesz odpowiedzialny za zarządzanie zespołem i organizację pracy kuchni.
Dzięki tej profesji nauczysz się nie tylko gotować, ale także zarządzać procesem przygotowania potraw, co otworzy przed Tobą wiele możliwości zawodowych w branży gastronomicznej.
Ukończenie szkoły:
- pozwala na pracę w wybranym zawodzie
- daje możliwość uzupełnienia wykształcenia w liceum ogólnokształcącym (4 semestry) a także na kwalifikacyjnych kursach zawodowych
Ponadto oferujemy:
- praktyczną naukę zawodu, za którą uczeń otrzymuje miesięczne wynagrodzenie
- naukę w profesjonalnie wyposażonych pracowniach
- zajęcia dodatkowe
- koła zainteresowań (wokalne, taneczne, aktorskie, dziennikarskie)
- koło wolontariatu
- sekcje sportowe
- kursy zawodowe
- udział w programach EFS
- zajęcia wyrównawcze dla słabszych uczniów
- doradztwo zawodowe
Ucz się z najlepszymi w Branżowej Szkole na kierunku Kucharz!
Naucz się przyrządzać potrawy i napoje, dowiedz się jak działa kuchnia od środka! Zdobyta wiedza umożliwi Ci pracę w restauracjach lub zakładach gastronomicznych.